You are here

  • Sharebar
In het Curaçaose carnaval

Eerbetoon Aan Afrocolombiaanse Cultuur In Curaçaose Carnaval

Eerbetoon Aan Afrocolombiaanse Cultuur In Curaçaose Carnaval
Eerbetoon aan Afrocolombiaanse cultuur, Yenny Curiel-Rangel van Grupo Folclore de Colombia, uiterst rechts.

WILLEMSTAD -- De Groep Folclore de Colombia, die dit jaar voor de 16e keer deelneemt aan het Curaçaose carnaval,  komt dit jaar voor de dag met een eerbetoon aan de Afro-Colombiaanse cultuur.  

Dat informeert de onvermoeibare leider van de groep Yenny  Curiel-Rangel , die met haar groep de Carnavalstraditie van het geboortestad Barranquilla  voort zet.

Daarmee wil de groep speciaal de aandacht vestigen op de nederzetting van afstammelingen van gevluchte slaven, San Basilio de Palenque, vlakbij Cartagena. De taal van Palenque lijkt op het Papiamentu. Het is goed mogelijk dat onder de Afrikaanse slaven die hun vrijheid zochten ook mensen uit Curacao afkomstig waren  

Tijdens de Gran Marcha zal iets van de oorspronkelijke muziek uit Palenque te horen zijn, zoals de lumbalú,  en de meer bekende cumbia. Maar ook een ritme dat zins de jaren tachtig furore maakt, de champeta. De champete is net als Curaçaose ritmo kombiná, een fusie van ritmes. En wel een combinatie van reggaeton,  de Ghanese highlife, de kompas van Haïti en de muziek van de Colombiaanse  marron bevolking uit Palenque.  Natuurlijk zal ook gedanst worden op de cumbia en op de muziek van de beroemde componist- zanger Joe Arroyo.

De vrouwen van de groep zullen gekleed zijn naar voorbeeld van de bekende Carnavalgroep van Barranquilla: Negrito Puloy:  pittige korte rokjes in rood, wit en zwart,  mooi gecombineerd met kettingen, oorbellen, een haarband en paraplu. De mannen gaan in dezelfde kleur, met een hoed en pluim.

De veertien paren die deelnemen, vertegenwoordigen verschillende landen, Colombia, Curacao, de Dominicaanse Republiek, Venezuela en Nederland. Ze zullen dansen en zwaaien onder de leuze van de winnende tumba:  laten we doorgaan in eenheid.