You are here

  • Sharebar

Curaçao North Sea Jazz Festival En Curaçao: Een Voorbode Van Convergentie?

Curaçao North Sea Jazz Festival En Curaçao: Een Voorbode Van Convergentie?

WILLEMSTAD (CNSJ) -- De 2015 editie van Curaçao North Sea Jazz Festival was op twee fronten succesvol. Het festival toonde ook dit jaar weer haar enorme economische waarde door het aantrekken van 7,216 welgestelde en hoogopgeleide internationale toeristen, voornamelijk uit Nederland, Amerika, Venezuela, Colombia, Aruba en Suriname. Voor het eerst is het festival er ook in geslaagd het beeld van de bezoekers betreffende Curaçao als bestemming te veranderen hetgeen valt af te leiden uit de door hun aangegeven intentie terug te willen komen.

Het jaarlijkse CNSJF werd voor de zesde keer gehouden en wel van 3 tot en met 5 september 2015 bij het World Trade Center in Curaçao. Vergelijkbaar met vorig jaar, bood het festival dit jaar een unieke promotie door middel van een gratis entree voor een optreden op donderdagavond (3 september) van Juanes en Oscar D’Leon.  Op vrijdag en zaterdag werd een indrukwekkende line-up van 25 topartiesten gepresenteerd waaronder de Grammy Award winnende singer-songwriters John Legend en Lionel Richie, R&B legenden The Isley Brothers, Grammy Award winnende jazz zangeres Cassandra Wilson, Enrique Iglesias en Usher.

De uitgaven per persoon per reis overtrof die van vorig jaar met meer dan US$600, met een totaal aan uitgaven van US$ 2,155.00. De uitgaven per persoon per dag bedroeg US$311 en overtreft die van het jaar ervoor met 22.5%. De uitgaven dit jaar waren meer dan drie keer de uitgaven per persoon per dag van een typische toerist die Curaçao bezoekt. Hotels en restaurants veroverden bijna de helft van de totale uitgaven van de bezoekers. Vergeleken met het voorgaande jaar, stegen de uitgaven voor hotels met 69%, terwijl de uitgaven voor restaurants groeide met een geweldige 85.4%. De twee andere categorieën die ook het meest profiteerden waren autoverhuur en uitgaansleven, waarvoor de uitgaven per reis per persoon respectievelijk US$183 en US$176 bedroegen. Uitgaven aan hotels, restaurants, autoverhuur en uitgaansleven stegen het meest in vergelijking met de voorgaande jaren.

De opmerkelijke stijging van de uitgaven leidde tot een aanzienlijk spill-over effect naar de lokale economie. De totale directe impact bedroeg US$8.7 miljoen, terwijl de totale indirecte uitgaven met US$7.2 miljoen zorgde voor een totale economische impact van US$15.9 miljoen. De totale economische bijdrage van dit jaar overtrof die van vorig jaar met US$1.5 miljoen. Vanwege het ontbreken van gezinsinkomen gegevens, is het niet mogelijk het effect van het festival op te nemen in het economisch model van Curaçao. Indien deze gegevens wel beschikbaar waren geweest, zou de economische impact veel groter zijn geweest.

De stijging van uitgaven kan toegewezen worden aan de hoge mate van tevredenheid over het festival, de kleinere reisgezelschappen en een langer verblijf. Bijna 95% van de bezoekers waren tevreden over het festival, terwijl negen op de tien hun wens uitspraken terug te willen komen voor het festival en deze aan te bevelen aan een ieder die er naar vraagt. Het festival zorgde er voor dat bezoekers hun verblijf verlengden tot bijna een week. Dit was een gevolg van de uitbreiding van het festival van twee naar drie avonden en aan de organisatie van meerdere evenementen buiten het festival om.

Het hoogtepunt van het festival van dit jaar is de schijnbare convergentie tussen het festival en de bestemming. Vorig jaar werd in het rapport de bezorgdheid geuit dat “de voortdurende en groeiende mis match tussen de waarde van het festival en de waarde van de bestemming de levensvatbaarheid van het festival in gevaar brengt.” Bijna 60% van de ondervraagden, bijvoorbeeld, gaf een positief antwoord op de vraag: “Als het festival niet plaats zou vinden, zou u nog steeds naar Curaçao komen?”  Dit jaar werden meer evenementen georganiseerd buiten het festival om, zoals het Punda Downtown Jazz Festival, meerdere after-parties in hotels, en evenementen bij lokale cafés. Belanghebbenden anders dan de festival organisator hebben zich gerealiseerd dat in het belang van de duurzaamheid van CNSJ meer entertainment mogelijkheden ontwikkeld dienen te worden die zich vermengen met het festival.

Hoewel het hoopgevend is dat dit eerste aanbod tekenen van convergentie tussen het festival en de bestemming laat zien, zijn de inspanningen slechts een begin. Het is belangrijk voor alle belanghebbenden om rigoureus vooruitgang te blijven boeken om de hoge kwaliteit van het festival volledig af te kunnen stemmen met dat van de bestemming. -- www.curacaonorthseajazz.com